Under februari månad frodas både omtanke och ”bacillusker”!
När jag lyssnar till samtal mellan människor ute på stan, i hissar, på bussar och tåg kan jag höra hur hela familjer ligger hemma i sjuksängen, hur stressade föräldrar delar upp VAB-dagar och hur sjukdom sätter klorna i både barn och vuxna. Inte blir det bättre av februarimörkret, MEN det finns ett annat sätt att se på det!
Mitt i denna februari månad, som bidrar till sjuktalsstatistiken, finns det två dagar som lyser upp i vintermörkret – åtminstone för en del av oss – Fettisdagen och Alla hjärtans dag!
Förra veckan fick jag frågan om varför vi äter semlor så här års – sagt och gjort – jag behöver ta reda på fakta!
Fettisdagen infaller den 7:e tisdagen före påsk och har med fastan att göra i den kristna traditionen. Det är för vissa traditionsbundna personer omöjligt att äta sin första semla före denna tisdag.
Fettisdagen är historiskt sett slutpunkten på en tre dagar lång fest som förr startade med fastlagssöndagen eller köttsöndagen, fortsatte med blåmåndagen eller bullmåndagen och avslutades med fettisdagen, eller vita tisdagen. Då man fick äta så mycket fett, socker, grädde och/eller så många semlor man orkade. Det gällde nämligen att äta upp sig inför fastan! Efter Fettisdagen var det fasta som gällde i sju veckor fram till påsk och då fick man bara äta ordentligt på söndagarna.
Semlan, vetebullen med avskuren topp och fylld med grädde, mandelmassa och florsocker på hatten, finns omnämnd redan på 1500-talet. Den vi ser i bageriet idag skapades på 1930-talet, även om det nuförtiden finns massor av olika varianter. Semlorna har också olika namn beroende på vilken landsända vi härstammar från. I mina skånska hemtrakter säger vi exempelvis fastlagsbulle och inte semla! Idag är det inte så vanligt att vi fastar i veckorna före påsk och enbart äter ordentligt på söndagarna.
Ibland funderar jag dock på om fastan som företeelse inte är så dumt – kanske skulle jag satsa på lite avhållsamhet från något som exempelvis onödig konsumtion och shopping, införa mer eftertanke och reflektion i vardagen? Än så länge har jag låtit det förbli en tanke…
Alla hjärtans dag, som inföll 14 februari, är väl en dag som i grunden har ett budskap kring kärlek och extra omtanke – även om handeln gärna profiterar på dess budskap och uppmanar oss till att uppvakta kära och nära med både presenter och blommor. Det finns delade meningar om dess ursprung, men att det är en stark amerikansk romantisk tradition det vet vi. Ursprunget är troligen från medeltiden och det romerska helgonet Valentin har namnsdag den 14 februari. I romarriket firades en vårhögtid i mitten på februari för att det sas att fåglarna bildade par vid denna tid.
Oavsett om vi äter semlor, fastar före påsk eller vill fira vårens ankomst och fåglarnas parande kan vi väl se till att omtanke om varandra trumfar alla sjukdomsberättelser och smittohärdar i vabruari – jag menar februari!
Ta väl hand om er och håll ut – februari är ju trots allt den kortaste månaden på året!
Comments